Podglądują i motywują:)

9 lutego 2011

Parę szybkich pomysłów kulinarnych i linki:)

Jak wiecie uwielbiam w kuchni drogę na skróty, dlatego mym guru jest Nigella Lawson (inne linki do jej wszystkich książek kucharskich na lewym pasku pod hasłem "Przepisy na Smakołyki"). Mój ulubiony przepis to deser-tiramisu Nigelli dosłownie w 4 minuty:):

1. włączamy wodę na kawę.
2. nakładamy do pucharka lody waniliowe
3. parzymy mocną kawę - wystarczy 1/4 szklanki
4. wlewamy kawę na lody:)
5. wkładamy 3 biszkopty, można polać sokiem malinowym lub czekoladą (ten podpunkt jest obcjonalny i panuje pełna dowolność składników:)
i włola - deserek gotowy:))))

Inną szybką pychotkę kawową znalazłam u Tomka i Klaudyny
Potrzebne:
- kawa rozpuszczalna
- mleko
- syrop barmański o smaku miętowym/ a ja wolę likier amaretto
- ew. cukier/ ja lubię brązowy :)

Podgrzewamy mleko, lekko słodzimy, wlewamy do 3/4 wysokiej szklanki, następnie spieniamy, wlewamy powoli 5 łyżeczek syropu, zaparzoną kawę wlewamy ostrożnie, żeby nie zmieszać całości.
/fotka i część przepisu z powyższego bloga/

Ostatnio zwróciłam też uwagę na przepisy z programu rewolucji na talerzu.
np. wkółko robimy tą samą pomidorówkę, więc możeby ją trochę zmienić
KREM Z POMIDORÓW I PAPRYKI


SKŁADNIKI
½ kg pomidorów
3 czerwone papryki
2 gałązki tymianku
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
½ l zimnej wody
odrobina oliwy do smażenia
50g prażonych pestek dyni
3 łyżki bryndzy
szczypta płatków chilli

Paprykę myjemy, przekrajamy na pół i układamy na wyłożonej folią aluminiową lub papierem formie do pieczenia. Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do drugiej formy. Do pomidorów dodajemy niedobrane ząbki czosnku i połowę listków tymianku. Paprykę i pomidory wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 30 minut. Paprykę na górze pomidory na dole. Skórka papryki po upieczeniu powinna być mocno przypieczona, wręcz czarna. Jeżeli po 30 minutach skórka nie będzie przypieczona, zostawiamy paprykę na kolejne kilka minut. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oliwy, zalewamy wodą. Upieczoną paprykę i czosnek obieramy ze skórki, dodajemy do bulionu razem z pieczonymi pomidorami. Doprawiamy płatkami chilli, solą, pieprzem i resztą listków tymianku. Podgrzewamy aż do zagotowania. Miksujemy. Pestki dyni prażymy. Zupę podajemy z uprażonymi pestkami i bryndzą.
Tradycyjna porcja zupy pomidorowej to 225 kcal, ta wersja 127 kcal.
/przepis z tej stronki/

Heh, ta ostatnia dana napewno Was bardzo interesuje drogie Panie. Zauważyłam, że mnóstwo kobiet, kupując produkty patrzy głównie na cene i wartość kaloryczną. Nom ja patrzę głównie na skład, bo tak już jestem nauczona od najmłodszych lat. Tu polecam program "wiem co jem". Nom i patrzę na miejsce produkcji, bo wspieram akcję:

*****
A teraz z innej beczki - oto link, gdzie możecie się pobawić i przerobić piosenkę "Barbara Streisand"http://www.gobarbra.com/hit/new-8b4d22b42cf85bef4b16a2db8727057e

I jeszcze kwiatki od stęsknionej wiosny Rene:

ja też już ciut tęsknię:)
Jak widzicie mimo swojej niemocy chętnie Was odwiedzam:) cieszę się również, że liczna moich obserwatorów stale rośnie - to bardzo motywujące:) Pozdrówcia*

3 komentarze:

Balbina pisze...

Ja z rewizytą i cieszę się, że do Ciebie trafiłam bo fajnego bloga prowadzisz jest co pooglądać i poczytać. Będę zaglądać pozdrawiam

Edzia pisze...

Cieszę się bardzo Balbinko:) zapraszam serdecznie:)

Montażownia.pl pisze...

A te słodkosci....