Podglądują i motywują:)

31 grudnia 2012

Happy New Year

Święta, święta i... między świętami:) Gdy byłam mała moją ulubioną sezonową zabawą były wojny bombkowe:) Brałam dwie błyszczące kule z sąsiednich gałęzi i obijałam jedną o drugą, aż któraś poległa i zamieniła się w srebrzysty pył :) ... więc wedle zasady "moja krew" postanowiłam nie wieszać szklanych ozdóbek przy moim synciu w tym roku... i zrobiłam gwiazdki z masy solnej:
Na gwiazdki nałożyłam różne wzory metodą decoupage'u, ozdobiłam brokatem w kleju z Lidl'a i polakierowałam lakierem z Praktikera. Wyszły cudnie i zdominowały choinkę:
Jednak na nich i plastikach nie poprzestałam. A co tam niech się choinka świeci... dwie ofiary już są, ale mi i małemu się nic nie stało;)))) Moja krew:)))
UDANEGO SYLWESTRA!
No i, że w tańcu można spalić duuuuużo kalorii to słodki i w miarę zdrowy Przepis
 
na CIASTO MARCHEWKOWE:
 
Potrzebne będą:
  • ok 3 szklanki startej na grubych oczkach tarki marchewki (ja daję czubate:)
  • 2 szklanki mąki (typ dowolny)
  • 4 jajka (całe)
  • 200 ml oleju (czyli niepełna szklanka)
  • 200 g. cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • trochę migdałów
To ruszamy:
  1. Marchewkę obieramy i ścieramy,
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy cukier i miód na sztywną masę.
  3. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i cynamon. Miksujemy na jednolitą masę
  4. Do powstałego ciasta dodajemy marchewkę i mieszamy.
  5. Ciasto przelewamy do tortownicy, posypujemy migdałami i wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na niecałą godzinkę.
Uwagi: Mąkę dodawajcie przez sitko - wtedy ciasto pulchniejsze.
Mi wyszedł zakalec, ale smak obłędny:)))
Tu tuż przed piekarnikiem:
 
Smacznego!
ściskam sylwestrowo, urodzinowo:)





1 komentarz:

Nitkowy Świat pisze...

Szczęśliwego Nowego Roku !! ;-))