Dziś bardzo urodzinkowo... bo jestem otoczona przez zodiakalne Raki:)
A, że pogoda letnia, to bałam się robić cokolwiek na kremie...
Dziś pyszny i bezpieczny przepis na Tiramisu bez jajek.
Potrzebujemy:
- 500 g
mascarpone (2 opakowania)
- 50 g cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- 400 g śmietanki kremówki
- 2 filiżanki mocnej kawy (ja parzę Jacobsa rozpuszczalną - daję 3 łyżeczki na filiżankę)
- 1 duże opakowanie włoskich podłużnych biszkoptów
- 4 łyżki likieru Amaretto i 1 łyżka Malibu (lub innego słodkiego rumu)
- 50 g cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- 400 g śmietanki kremówki
- 2 filiżanki mocnej kawy (ja parzę Jacobsa rozpuszczalną - daję 3 łyżeczki na filiżankę)
- 1 duże opakowanie włoskich podłużnych biszkoptów
- 4 łyżki likieru Amaretto i 1 łyżka Malibu (lub innego słodkiego rumu)
Do dzieła:
· 1. Serek
mascarpone dobrze wymieszać z cukrem pudrem.
2. Śmietanę ubić na puszystą masę.
3. Ubitą śmietanę dodawać powoli do masy serkowej, delikatnie połączyć.
4. Kawę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopty.
4. Kawę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopty.
5. Ułożyć nasączone biszkopty na dnie naczynia:
6. Nałożyć warstwę masy mascarpo-śmietankowej:)
7. Kładziemy znowu warstwę nasączonych biszkoptów:
8. i warstwę śmietanowo-mascarpacianą:), którą posypujemy kakaem:
Powstaną takie oto warstwy:
mniam mniam
Parę uwag:
A. nie przesadzajcie z nasączaniem bo ciacho będzie pływać
B. przed podaniem dobrze zchłodźcie
C. i wsuwamy
A teraz parę zdjęć pamiątkowych z imprez rodzinnych Raczków:
Wczoraj stół przybrałam tak:
Kto zgadnie co jest pod obrusem?:)))
i na koniec - tort motylek:)
Przepiusy na inne pycha ciasta znajdziecie na moim blogu w etykiecie: Kulinarnie
Smacznego!!!!!
1 komentarz:
Uwielbiam tiramisu!! Więc na pewno skorzystam z przepisu bo apetycznie wygląda ;-)) Stół pięknie udekorowane, a co do tego co jest pod obrusem... hhmmm... pod takimi obrusami kryją się często rzeczy najmniej spodziewane przez nas, sama widziałam kiedyś szafę grającą pod podobnym obrusem ;-D hhahahahaaa
Prześlij komentarz