Mam za sobą pierwszą potyczkę z masą cukrową. Wynik 1:0 dla niej:) Powód słaby przepis, brak barwników spożywczych, zero doświadczenia i niezbyt mocne łapska:P Efekt końcowy taki:
To ciacho urodzinowe dla synka...
A zrobiłam tak:
1. W 50 ml gorącej wody rozpuściłam 3 łyżeczki żelatyny i 3 łyżeczki glukozy
2. Wlałam to na 3 szklanki cukru pudru i dodawałam cukier puder i masło ugniatając...
Może za mało cukru pudru, za mało glukozy lub niepotrzebnie masło?
pomóżcie - czy macie lepsze przepisy/rady?
Masa była plastyczna ale łatwo się kruszyła i łamała
Barwniki, których użyłam to : sok malinowy (róż) i kakao (brąz)
*****
pozdrówka:)
4 komentarze:
Edziu, ja nie wiem, czy lepiej wykonałam tort, ale zobacz u mnie:
http://blogowanko-jagodzianka.blogspot.com/2012/06/roczkowo-z-dodatkiem-szachow-nie-z-tej.html
oraz
http://blogowanko-jagodzianka.blogspot.com/2012/01/pierwszy-post-pierwszy-tort.html
Tam też podałam namiary, skąd zaczerpnęłam przepisy.
Pozdrawiam ,jagodzianka.
Jak dla mnie to całkiem nieźle poradziłaś sobie z tą masą :).
Koleżanka dodaje do masy soku z ugotowanych buraków, to jest wtedy intensywniejszy kolor :).
GoForIt
buraki dodają też słodyczy
Prześlij komentarz