Podglądują i motywują:)

20 lipca 2012

Ach ta masa cukrowa!!!

Mam za sobą pierwszą potyczkę z masą cukrową. Wynik 1:0 dla niej:) Powód słaby przepis, brak barwników spożywczych, zero doświadczenia i niezbyt mocne łapska:P Efekt końcowy taki:
To ciacho urodzinowe dla synka...

A zrobiłam tak:
1. W 50 ml gorącej wody rozpuściłam 3 łyżeczki żelatyny i 3 łyżeczki glukozy
2. Wlałam to na 3 szklanki cukru pudru i dodawałam cukier puder i masło ugniatając...
Może za mało cukru pudru, za mało glukozy lub niepotrzebnie masło?
pomóżcie - czy macie lepsze przepisy/rady?
Masa była plastyczna ale łatwo się kruszyła i łamała
Barwniki, których użyłam to : sok malinowy (róż) i kakao (brąz)
*****
pozdrówka:)

4 komentarze:

JAGODZIANKA pisze...

Edziu, ja nie wiem, czy lepiej wykonałam tort, ale zobacz u mnie:

http://blogowanko-jagodzianka.blogspot.com/2012/06/roczkowo-z-dodatkiem-szachow-nie-z-tej.html

oraz

http://blogowanko-jagodzianka.blogspot.com/2012/01/pierwszy-post-pierwszy-tort.html

Tam też podałam namiary, skąd zaczerpnęłam przepisy.

Pozdrawiam ,jagodzianka.

raeszka pisze...

Jak dla mnie to całkiem nieźle poradziłaś sobie z tą masą :).

Koleżanka dodaje do masy soku z ugotowanych buraków, to jest wtedy intensywniejszy kolor :).

GoForIt pisze...

GoForIt

syzyf pisze...

buraki dodają też słodyczy