Podglądują i motywują:)

9 października 2009

mniami Italiano!

Dziś tylko dla łasuchów Pan Pizza:)

Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
szklanke ciepłej wody,
7 łyżek oliwy
1 łyżeczkę cukru
1 łyżeczkę soli
1/3 kostki 100g drożdzy
oraz mąkę typu 550
To zaczynamy:):
1. Ciepłą wodę wlewamy do miski i rozpuszczamy w niej kolejno (mieszając) oliwę, cukier, sól i drożdze.
2. Przez sitko dodajemy powoli (mieszając) mąkę, aż uzyskamy konsystencję budyniu.
3. Papkę odkładamy na 10 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce aby ciasto urosło... o tak:


4. Dosypyjąc stopniowo mąkę, wyrabiamy ciasto (dające łatwo się ugniatać i formować lecz nie za słuche bo pizza będzie twarda:).
5. Smarujemy blachę olejem roślinnym i rozciągamy kciukami ciasto na całej powierzchni tak aby się nie poprzerywało:

Czas na sosik - potrzebujemy:
1 cebula
1 kiełbaska śląska
3 średniej wielkości pomidorki
3/4 szklanki białego lub czerwonego wina
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczyptę bazylii i szczypiorku
przyprawy - kucharek, pieprz, magi (wedug gustu i smaku:)
Do dzieła:
1. Podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i kiełbasę, dodajemy pokrojone pomidory bez skórek i dusimy na wolnym ogniu.
2. W winku rozpuszczamy koncentrat i dodajemy do sosu na patelkę, starannie rozprowadzając.
3. Doprawiamy ziołami, szczypiorkiem, pietruszką, przyprawami tak jak chemy:)
Uwaga: Jeśli sos jest za gęsty i się przypala - dolewamy wina; Jeśli jest za rzadki - gotujemy dłużej. A efekt wspaniały - świetny również do makaronów:

A co dalej?:)
1. Sos rozsmarowujemy na cieście, posypujemy odrobiną startego sera (np:edamem), układamy dowolne dodatki (ja lubię salami, oraz miesznke ze słoika: groszku, kukurydzy oraz marchewki.
2. Wkładamy na 10 minut do rozgrzanego maksymalnie piekarnika i opiekamy z góry jak i z dołu:

3. Po 10 mintach otwieramy piekarnik, układamy na wierzchu plastry sera (ja lubię goude) i podpiekamy jeszcze z góry w coraz niższej temperaturze przez 3 minuty... a oto Pan Pizza w całej okazałości:):

Starczy dla 6 głonych łasuchów i nasyci 9 mniej głodnych:) Smacznego!!!

1 komentarz:

Enthia pisze...

mmmm, pyszności!

i dziękuję za odwiedziny u mnie.