Ciacho Snickers
Sposób przygotowania
Ugotować budyń: odlać szklankę mleka, resztę zagotować. W
zimnym mleku rozmieszać cukier, mąkę i ziarenka wanilii. Wlać do wrzącego
mleka, zagotować. Odstawić i ostudzić, mieszając.
Dno formy wyłożyć krakersami, wylać porcję budyniu, przykryć krakersami, wyłożyć porcję masy kajmakowej wymieszanej z orzechami. Układać warstwy do wyczerpania składników - ostatnią warstwą powinny być krakersy. Polać rozpuszczoną czekoladą, posypać orzeszkami, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dno formy wyłożyć krakersami, wylać porcję budyniu, przykryć krakersami, wyłożyć porcję masy kajmakowej wymieszanej z orzechami. Układać warstwy do wyczerpania składników - ostatnią warstwą powinny być krakersy. Polać rozpuszczoną czekoladą, posypać orzeszkami, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Składniki:
- 60 krakersów – tzn. 3 paczki
- puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
- orzeszki ziemne lub włoskie – zmieszane i zmiksowane (sporo)
- puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
- orzeszki ziemne lub włoskie – zmieszane i zmiksowane (sporo)
Budyń:
- 5 szkl mleka
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżki mąki pszennej i 2 ziemniaczanej
- laska wanilii (nie miałam wic zamiast cukru białego wsypałam cukier waniliowy i szczyptę cynamonu)
- tabliczka czekolady mlecznej – rozpuszczam w miseczce włożonej we wrzątek – pamiętajcie że nie można rozpuszczać na gazie.
- 5 szkl mleka
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżki mąki pszennej i 2 ziemniaczanej
- laska wanilii (nie miałam wic zamiast cukru białego wsypałam cukier waniliowy i szczyptę cynamonu)
- tabliczka czekolady mlecznej – rozpuszczam w miseczce włożonej we wrzątek – pamiętajcie że nie można rozpuszczać na gazie.
Przepis łatwy, zajmuje ok 40 minut, tylko sporo zmywania :P
Sernik
czekoladowy na zimno
Sposób
przygotowania
Ciasteczkami
wyłożyć formę. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Ser ubić mikserem z cukrem,
dodać żelatynę (zimną). Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy.
Wylać na herbatniki, wstawić na kilka godzin do lodówki. Dekorować wiórkami
czekolady.
Składniki:
- 500 g
sera śmietankowego
- pół
szklanki cukru
- 2
czekolady - np. gorzka i mleczna
- 100 g
ciastek kruchych
- 2
łyżki żelatyny
Ja
pokruszyłam ciasteczka i ugniotłam z masłem – wyłożyłam tą masą spód. A zamiast
wiórki czekoladowe, użyłam wiórki kokosowe.
Pozdrawiam cieplutko i smacznego!
2 komentarze:
Bardzo apetyczne cista ;-))
Mniam wyglądają bardzo smakowicie :).
Prześlij komentarz